Bamboo heeft een erg slechte reputatie in de tuinierswereld. In een eerder artikel is de reden waarom al naar boven gekomen. Hoewel het een prachtige plant is die al miljoenen jaren op de aardbol aanwezig is, kan bamboe een echte ramp zijn voor de tuin. Wil je weten hoe? Lees dan verder in dit informatieve artikel.

De slechte reputatie van bamboe

Een aantal voorbeelden waardoor de bamboeplant zo’n slechte naam heeft is dat het echt door alles heen kan groeien. In het oude Azië werd bamboe ingezet als martelmiddel doordat het door alles heen kon groeien, ook door gevangenen dus. Er zijn verder talloze berichtgevingen van bamboe dat door een huis heen gegroeid is en door wegen, zoals te zien in de onderstaande afbeelding.

COPYRIGHT 2007 JEFFREY FRIEDL

Hoe kan je bamboe in de toom houden

Eerst even wacht achtergrondinformatie en opheldering: officieel is bamboe geen plant, terwijl het wel een bamboeplant heet; bamboe is namelijk een grassoort. Dit is ook precies de reden waarom bamboe zo hard en agressief kan groeien. Natuurlijk verschilt het nog per bamboesoort hoe hard ze groeien. Het extreemste voorbeeld is het harde hout bamboe, dat tot wel 10 centimeter per dag kan groeien. Maar hoe hardnekkig verspreid het zich? De bamboeplant laat bijna elke dag zijn zaadjes vallen, waardoor er nieuwe bamboeplanten kunnen ontstaan en uiteindelijk een complete massa aan bamboe ontstaat. Hoe kan je dit tegenhouden? De oplossing is redelijk extreem maar ook simpel. De bamboeplant moet namelijk volledig geïsoleerd worden van andere grond zodat het zich niet meer kan uitbreiden. In bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding is goed te zien hoe dit is bereikt: de bamboeplanten zijn omringd door beton.

700_black-bamboo-by-greenhouse (1)

Het is daarom cruciaal dat bamboe dagelijks onderhoud krijgt als je het niet isoleert. Dat betekent dat je elke dag door de grond moet gaan om mogelijke bamboezaadjes in de grond te identificeren en te verwijderen. Dit is natuurlijk erg veel werk, en mits je full-time tuinier bent is dit niet echt een goede optie. Maar niet iedereen wilt natuurlijk beton in zijn tuin. Naast het feit dat het hartstikke lelijk oogt kost het ook nog eens een behoorlijke klap met geld om tuingrond om te zetten naar beton. Dus er moet gezocht worden naar andere oplossingen, en die zijn er. Een voorbeeld waardoor bamboe ook geïsoleerd kan worden is door een container te gebruiken. Er zijn speciale bamboe containers te koop bij vrijwel elke tuinspecialist.

Wat zijn jouw ervaringen met bamboe? Zijn deze goed of slecht? Laat het hieronder weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *